Genetica van de Kippenextremiteiten

Het vervolg op Genetica van de Kippenkleuren. Alle genen naast de veerkleurgenen in kippen die voorkomen in de hobbyfokkerij. De invloed van de veerkleurgenen op andere delen van de kip worden ook besproken.

Genetica van de Kippenkleuren en Genetica van de Kippenextremiteiten vormen samen het meest complete werk ooit in makkelijke uitleg, foto’s en schema’s met betrekking tot de hobbykippenrassen.

Deze twee boeken geven een overzichtelijke en geïllustreerde beschrijving van de werking van de genen in beide geslachten, die elke serieuze fokker zou moeten weten omdat ze de basis zijn van wat een ras een ras maakt qua karakteristieken. Of dit nu de vorm of de kleur is.

Als u van plan bent een ander ras te gebruiken in uw eigen ras om een gen te lenen, dan zal uw project zeker beter slagen met het Kippenextremiteitenboek als uw basiskennis. U heeft minder kuikens nodig, dus minder dieren die een nieuw huis moeten vinden, verder, door niet te hoeven gokken, zult u geld besparen en ruimte. De ziektedruk is minder bij minder dieren, over het werk van de opfok maar niet te spreken. U weet wat u doet en kunt ook voorspellen wat de uitkomsten zijn, op basis van feiten.
Praat met andere fokkers in dezelfde taal, er is geen verwarring meer over ‘factoren’ en andere vage bewoordingen als iedereen weet waar het over gaat.

Makkelijke dus simpele en overzichtelijke uitleg hoe vererving in z’n werk gaat is te vinden in het Kippenkleurenboek, het Kippenextremiteitenboek borduurt voort op uw kennis en bespreekt de genen van de kammen, tenen, baarden, kuiven en kuifjes, kriel en groot, velkleur en pootkleuren etc en hun interacties en expressies wanneer fokonzuiver en fokzuiver aanwezig. Ook zijn er kaders met foto’s en uitleg van projecten waarin gemixte tenen, baarden, kammen, kuiven etc uitgelegd worden.

Wanneer er een ander ras gebruikt wordt voor een enkele eigenschap, is het de bedoeling terug te fokken naar het ras waaraan u die eigenschap wilt toevoegen. Hierbij kunt u vreemde dingen tegenkomen. Een aantal projecten zijn uitvoerig gedocumenteerd in woord en beeld, dus er zit er veel ervaring verpakt in het boek.

Niet onbelangrijk zijn de lethale genen, deze zijn besproken plus de stadia van embryonale ontwikkeling tijdens het broedproces.

In het boek zijn schema’s te vinden van de genen en hoe ze zich gedragen. U ziet welke genen welke delen van de kip beïnvloeden en wat de bijeffecten zijn van sommige genen, ook eigenschappen die een pakketje van meerdere genen vormen worden behandeld, zoals de wijdte van de staart, de lengte van de poten. Het boek begint met de geschiedenis van de classificatie, hoe kippen van ‘vogels’ naar onderscheidende rassen gingen. Dit is nodig voor het begrip. Rassen ontwikkelen zich door de eeuwen heen, of decennia, afhankelijk van de preferente selectiecriteria van die tijd.

Wilt u weten welke genen besproken worden, bekijk dan de inhoud van het boek Genetica van de Kippenextremiteiten.

Geheel full colour, 200 pagina’s, 750+ foto’s

Genetica van de Kippenextremiteiten
Alles naast de kippenkleuren, een extremiteit ten opzichte van de basiskip: het Bankivahoen of ook wel in de wetenschap genoemd Red Jungle fowl. Genen die een ‘+’ achter de afkorting hebben zijn bankiva-genen. De genen zonder een ‘+’ zijn de extremiteiten, zij gaan een stapje verder. Zie meer over dit boek op de boekpagina.
Voor iban bankbetaling stuur me een mail, dan stuur ik een tikkie/betaalverzoek.

Genetica van de Kippenextremiteiten
België rest van Europa:
Boek €75 + boekkarton €2, porto €12,95 altijd aangetekend

Genetica van de Kippenextremiteiten
Nederland:
Boek €75,-+ €2 boekkarton, + porto €4,35 brievenbuspakje Nederland